home news forum careers events suppliers solutions markets expos directories catalogs resources advertise contacts
 
News Page

The news
and
beyond the news
Index of news sources
All Africa Asia/Pacific Europe Latin America Middle East North America
  Topics
  Species
Archives
News archive 1997-2008
 

Heeft de keuze van de onderstam invloed op ToBRFV-resistentie?


The Netherlands
September 5, 2024

Resultaten van de onderstam-ent interactieproef

Het is begrijpelijk dat telers wereldwijd nog steeds veel vragen hebben over het tomato brown rugose fruit virus (ToBRFV). Een belangrijke vraag betreft de impact van ToBRFV-resistente onderstammen op de prestaties van het geënte ras. Heeft het zin om een resistente onderstam te kiezen en helpt dit het gewas te beschermen tegen de ziekte? Bayer heeft specifiek aanvullend onderzoek gedaan om deze vraag te helpen beantwoorden.

Het korte antwoord, volgens het meest recente onderzoek van Bayer, is dat de keuze van de onderstam geen invloed heeft op de ToBRFV-symptomen in het gewas, wat de resultaten van eerder werk op dit gebied bevestigt. Volgens ons laatste onderzoek lijkt de onderstam geen toegevoegde waarde te hebben voor het gewas op het gebied van ToBRFV. Resistente onderstammen kunnen de teler geruststellen, maar in de praktijk wordt de ernst van vrucht- en bladsymptomen bepaald door het geënte ras: de resistentiestatus van de onderstam lijkt irrelevant.

Voor onze laatste proef hebben we in november 2023 10 verschillende onderstammen in Nederland gezaaid. Het ging onder meer om onderstammen waarvan bekend is dat ze resistent zijn tegen ToBRFV (met inbegrip van een ras van een concurrent) en onderstammen waarvan bekend is dat ze vatbaar zijn, zoals Maxifort en DRO141TX. Op elk van deze onderstammen zijn vervolgens vijf tomatenrassen geënt met verschillende niveaus van ToBRFV-resistentie, waaronder het bekende intermediaire resistente ras Ferreira en het vatbare ras Marinice.

De gewassen werden begin januari geplant en 8 dagen later werden alle geënte rassen gevaccineerd met het Pepinomozaïekvirus en na nog eens 9 dagen ingeënt met ToBRFV.  Elke combinatie van onderstam en het geënte ras werd geplant in 3 percelen met elk 4 planten. De planten werden als hydrocultuur gekweekt in een veensubstraat zonder kunstlicht - en de ernst van de ToBRFV-symptomen werd beoordeeld op zowel bladeren als rijp fruit.

Vijf factoren werden geanalyseerd in termen van hun mogelijke invloed op de ernst van ToBRFV-symptomen in elke plant:

  • Hoeveel invloed heeft het geënte ras op de expressie van ToBRFV? Is het de belangrijkste factor?
  • Hoeveel invloed heeft de onderstam op de expressie van ToBRFV en kan het symptomen voorkomen?
  • Speelt de combinatie van onderstam en het geënte ras, of de interactie daartussen, een rol bij de prestaties van het gewas ten opzichte van ToBRFV?
  • Waren er locatie- of blokeffecten? Dit komt omdat de omstandigheden in de kas enigszins kunnen variëren.
  • Andere statistische fouten, d.w.z. elke variatie in de ernst van de symptomen die niet kan worden toegewezen aan andere variabelen hierboven.

Een statistische techniek die bekend staat als Analysis of Variance (of ANOVA) werd gebruikt om te beoordelen welke van de bovenstaande variabelen significant waren in de verschillende expressie van ToBRFV-symptomen in de 50 mogelijke combinaties van variëteiten en onderstammen.

(waarbij ns niet significant betekent, * significant bij p < 0,01 en ** significant bij p < 0,001):
 

virus spread tobrfv


Deze resultaten laten duidelijk zien dat bladsymptomen alleen werden beïnvloed door het resistentieniveau van het geënte ras en dat de onderstam geen significante invloed had op bladsymptomen. Zeer vergelijkbare resultaten werden ook gezien in termen van fruitsymptomen. Na aftrek van het blokeffect (d.w.z. eventuele verschillen die optraden als gevolg van de locatie van de percelen in de kas) bleken de vruchtsymptomen alleen te zijn beïnvloed door het resistentieniveau van het geënte ras, niet door de onderstam.

De verschillende combinaties van het geënte ras en de onderstam werden afzonderlijk geanalyseerd, zodat we mogelijke interactie-effecten tussen de twee konden zien, maar de resultaten ondersteunden onze aanvankelijke stelling dat rassen niet anders lijken te presteren met verschillende onderstammen. Dit is te zien in onderstaande tabel.
 


Op basis hiervan en het eerdere onderzoek van Bayer zijn we van mening dat het duidelijk is dat bij tomaten de onderstam geen ToBRFV-besmetting voorkomt of beschermt tegen besmetting met ToBRFV, ongeacht het niveau van resistentie dat wordt geclaimd voor de onderstam zelf. In de praktijk voorkomt de onderstam niet dat het geënte ras blad- en/of vruchtsymptomen vertoont.

Wanneer het gewas via de bladeren besmet raakt met ToBRFV, zullen de wortels het virus uiteindelijk accumuleren in zowel vatbare als resistente onderstamrassen. Een resistente onderstam vormt geen barrière tussen het geënte ras en de onderstam.

Hoewel de keuze van de onderstam belangrijk blijft voor kenmerken zoals kracht, uithoudingsvermogen, generativiteit en resistentie tegen wortelziekten zoals fusarium, nematoden, enz., heeft het dus geen significant effect op ToBRFV. Het resistentieniveau van het geënte ras bepaalt de prestaties van de plant tegen ToBRFV.

Neem voor meer informatie contact op met uw contactpersoon bij Bayer De Ruiter of Seminis.
 

ToBRFV


Samen strijden tegen ToBRFV

Het Tomato Brown Rugose Fruit Virus (ToBRFV) treft tomatenplanten wereldwijd en verspreidt zich razendsnel. Bij Vegetables by Bayer zet ons toonaangevende R&D-team zich in voor het ontwikkelen van duurzame en wetenschappelijk onderbouwde oplossingen om deze bedreiging het hoofd te bieden. Ontdek de laatste ontwikkelingen en leer hoe u kunt bijdragen aan het voorkomen van de verspreiding van ToBRFV.

> Ontdek het ToBRFV-Kenniscentrum



More news from: Bayer Vegetable Seeds


Published: September 6, 2024

The news item on this page is copyright by the organization where it originated
Fair use notice

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

  Archive of the news section


Copyright @ 1992-2025 SeedQuest - All rights reserved