Produkter som innehåller genetiskt modifierade organismer får bara användas kommersiellt om de är godkända. För att få dem godkända måste man gå igenom en lång process där bland annat Jordbruksverket har ett ansvar att bedöma ansökningar.
De ansökningar om godkännande som Jordbruksverket hittills har bedömt handlar om växter som majs, sojaböna, bomull och potatis. I några fall gäller ansökan odling av växten, men de flesta ansökningar gäller för import till EU och användning som foder och livsmedel. Huvuddelen av de genetiskt modifierade råvarorna som importeras till EU används som foder.
Miljörisker och risker för människors och djurs hälsa bedöms
Jordbruksverkets riskbedömning blir lite olika beroende på om växten är tänkt att odlas eller inte. Vid ansökan om odling ligger fokus mera på att finna risker för miljöeffekter och vid ansökan om användning till foder och livsmedel ligger fokus på risker för människors och djurs hälsa.
– Det är många aktörer som är delaktiga i bedömningen av risker med genetiskt modifierade växter och tillsammans kompletterar de olika aktörernas bedömningar varandra på ett bra sätt, säger Staffan Eklöf, GMO-handläggare på Jordbruksverket.
Jordbruksverket bekräftar EFSA:s slutsatser om genmodifierad majs
I regeringens uppdrag ombads Jordbruksverket även att granska den kritik som Europaparlamentet framfört av riskbedömningsprocessen för att godkänna en viss genmodifierad majssort. EU:s myndighet för livsmedelssäkerhet, EFSA, är ansvarig för att göra en riskbedömning i varje ärende. Det är bland annat EFSA som har fått kritik. När Jordbruksverket har granskat Europaparlamentets kritik gör vi bedömningen att EFSA:s slutsatser kring majsen är riktiga. Jordbruksverket redovisar i rapporten till regeringen att kritiken kommer av olika tolkningar av bland annat lagstiftningen och ett officiellt dokument.
Kort fakta om GMO
All verksamhet med genetiskt modifierade organismer i Sverige är reglerad och ansvaret är uppdelat mellan flera myndigheter. Jordbruksverket har ansvar för landlevande genetiskt modifierade växter, djur och användning av GMO som foder.
Läs mer om Jordbruksverkets rapport om bedömningsprocessen