– Bekämpningsmedlet har sannolikt inte påverkat honungsbinas hälsa. Däremot är de negativa effekterna på vilda bin inte acceptabla om vi vill nå det nationella miljömålet Ett rikt odlingslandskap, säger Maj Rundlöf vid Lunds universitet, vetenskapligt ansvarig för fältstudien och huvudförfattare till den nya svenska rapporten.
Sammanfattning av det internationella kunskapsläget
Forskningen genomfördes av Lunds universitet i samarbete med Jordbruksverket, Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, samt biodlarorganisationerna och Sveriges Frö- och Oljeväxtodlare. I samband med redovisningen av de nya resultaten publicerar SLU en världsomfattande litteraturstudie som sammanfattar det aktuella kunskapsläget om bin och neonikotionoider.
– Jag hoppas att studien kan bli ett underlag för diskussionen om neonikotinoidernas påverkan på honungsbin och vilda bin, säger huvudförfattaren Ola Lundin vid SLU. Vi har identifierat områden där det finns god kunskap och områden där vi fortfarande har stora kunskapsluckor. Forskningen har till exempel fokuserat på ett fåtal grödor och arter av bin, som inte täcker den breda användningen av neonikotinoider globalt.
Flera länder ger dispenser från förbudet
Neonikotinoider användes tidigare som växtskyddsmedel i rapsodlingen. EU har sedan december 2013 begränsat användningen av klotianidin och ytterligare två neonikotinoider i grödor attraktiva för bin. Flera länder, bland annat Finland och Danmark, har dock beviljat nationella undantag.
– Vi förstår att det är frustrerande för svenska odlare att våra grann- och konkurrentländer ger de egna odlarna dispenser från förbudet att använda neonikotinoiderna, säger Thorsten Rahbek Pedersen vid Jordbruksverket. Både 2014 och 2015 finns det dock många exempel på vårrapsodlare som har fått bra skördar utan neonikotinoiderna. Förhoppningsvis kan vi utveckla odlingsstrategier som gör att fortsatt odling av vårraps är möjlig och lönsam.
Mer information
Rapport om bin och neonikotinoider under svenska förhållanden
Sammanfattning vetenskaplig litteratur om bin och neonikotinoider
Artikel i den vetenskapliga tidskriften Nature (på engelska)
Artikel i den vetenskapliga tidskriften PlosOne (på engelska)