home news forum careers events suppliers solutions markets expos directories catalogs resources advertise contacts
 
News Page

The news
and
beyond the news
Index of news sources
All Africa Asia/Pacific Europe Latin America Middle East North America
  Topics
  Species
Archives
News archive 1997-2008
 

Svar om ny växtförädlingsteknik ger GMO eller ej


Sweden
November 17, 2015


Två universitet har använt den nya växtförädlingstekniken CRISPR/Cas9 för att ta fram varianter av den lilla växten backtrav. Foto: Wikipedia.

Två svenska universitet har frågat Jordbruksverket om de behöver tillstånd för att odla backtrav på försök. Växterna är förädlade med hjälp av en ny teknik som kallas CRISPR/Cas9. Frågan gäller om växterna omfattas av regelverket för genmodifierade organismer, GMO. Efter en granskning har vi kommit fram till att den ena användningen av tekniken leder till en genmodifierad organism, men inte den andra.

Den nya tekniken CRISPR/Cas9 innehåller en rad verktyg för att göra förändringar i växter. Vissa leder till genmodifierade växter, andra inte. Universiteten har tagit fram två varianter av växten backtrav. I båda har man använt tekniken för att skapa en mutation i växternas DNA med hjälp av ett främmande DNA. Skillnaden är att i den ena finns främmande DNA kvar i växten men inte i den andra. Jordbruksverket bedömer därför att endast den förstnämnda backtraven är genmodifierad. En genmodifierad växt måste ha ett tillstånd för att få odlas. I ett sådan tillstånd bestäms vilka skyddsåtgärder som krävs under odlingen och vilken uppföljning som behövs efteråt.

Nya tekniker bedöms med gamla regler

Vad som ska regleras som en GMO styrs av definitioner från 90-talet. Definitionerna är idag föråldrade och svårtolkade. Det har utvecklats många nya växtförädlingstekniker där det är oklart om växterna ska regleras som GMO eller inte. Exempelvis undantas växtförädling genom mutationer från GMO-reglerna.  Flera av de nya teknikerna är just mutationsförädling men där främmande DNA används i början av förädlingsprocessen. Den slutliga växten innehåller däremot inget främmande DNA.

EU-gemensamma riktlinjer behövs

Sverige har tillsammans med andra medlemsländer bett EU-kommissionen om riktlinjer för att kunna tolka reglerna och definitionerna på ett enhetligt sätt. Varje ny växtförädlingsteknik ska sedan kunna prövas med hjälp av de EU-gemensamma riktlinjerna. I brist på vägledning måste Jordbruksverket göra egna tolkningar. Vi har använt oss av de definitioner som finns i GMO-reglerna för att avgöra om universitetens växter omfattas av regelverket eller inte. Detta kan innebära att tolkningarna blir annorlunda när de EU-gemensamma riktlinjerna kommer.



More news from: Swedish Board of Agriculture - Jordbruksverket


Website: http://www.jordbruksverket.se

Published: November 17, 2015

The news item on this page is copyright by the organization where it originated
Fair use notice


Copyright @ 1992-2025 SeedQuest - All rights reserved