Många arter och egenskaper i årets fältförsök med genetiskt modifierade växter
Sweden
May 4, 2012
Jordbruksverket har hittills i år gett tillstånd till fem olika fältförsök med genetiskt modifierade växter, GMO. Ytterligare två ansökningar är under behandling. De flesta av årets ansökningar är inlämnade av universitet och bredden på verksamheten visar att genteknik kan tillämpas på många sätt.
Frågeställningar i årets försök är till exempel:
- går det att producera olja i underjordiska växtdelar som potatisar?
- går det att göra industrifetter i frön?
- vilka gener styr tillväxten i hybridaspar?
- går det att få kornplantor att använda kväve på ett bättre sätt?
Studera växter under naturliga förhållanden
Växter beter sig inte alltid likadant när de odlas i växthus som när de odlas på friland. Därför är det ett viktigt led i forskningen att studera växterna under naturliga förhållanden. Förutom att titta på plantans egenskaper, t.ex. avkastning så kan man även studera insekter, växtsjukdomar eller andra organismers påverkan av växterna och tvärtom. Om det finns en tanke att senare ansöka om att få använda växten kommersiellt så är fältstudier ett krav.
Åtgärder för att minimera risken för GMO-pollen i honung
Ett utlåtande från EU-domstolen i höstas innebär att om pollen från GMO-grödor som inte är godkända som livsmedel hamnar i honung så får den inte säljas. Vid årets fältförsök med blommande växter kräver Jordbruksverket därför särskilda åtgärder för att minimera risken att pollen hamnar i honung, till exempel att ta bort blommor, täcka odlingen med insektstäta nät eller odla speciella växter i närheten som är mer attraktiva för bin.
Mer information
På Jordbruksverkets webbplats finns mer information om fältförsök. Du hittar bland annat information om vilka växter och egenskaper som odlas i försök, samt besluten och vilka kommuner som försöken utförs i.
More news from: Swedish Board of Agriculture - Jordbruksverket
Website: http://www.jordbruksverket.se Published: May 4, 2012 |
The news item on this page is copyright by the organization where it originated Fair use notice |