Stockholm, Sweden
June 23, 2011
Svenska tomatodlare har ett svårt konkurrensläge i förhållande till tomatodlare i andra EU-länder, till exempel Nederländerna. Möjligheterna för svenska tomatodlare ligger bland annat i produktutveckling och i att framhålla värden som närhet till konsumenterna, klimatcertifiering och kvalitet.
I en ny rapport analyserar Jordbruksverket den svenska växthusproduktionen av tomater och utreder konkurrenssituationen i förhållande till två andra EU-länder: Nederländerna och Finland. Ett syfte har också varit att visa på hur svenska konsumenter agerar vid köp av tomater.
Energipolitik påverkar
Svenska tomatodlare lyfter fram att konkurrensläget är svårt i förhållande till andra länder, främst Nederländerna, där odlare gynnas exempelvis av storskalig produktion, lånegarantier och låga energikostnader. Rapporten pekar på att det finns skillnader mellan länderna, till exempel när det gäller energipolitik.
Svensk tomatproduktion minskar kontinuerligt på en växande marknad. Importerade tomater har lyckats möta den efterfrågan som finns på ett varierat utbud, pris och kvalitet.
Den svenska tomatproduktionenuppgick 2010 till 13 800 ton, en minskning med drygt 4000 ton jämfört med 1990. Antalet yrkesmässiga odlingar var 198 stycken 2008, vilket är en kraftig minskning jämfört med 30 år sedan.
Får betalt för mervärden
I intervjuer med svenska handelsled för tomater framkommer att det finns ett svenskt mervärde och att odlarna får ut detta värde, särskilt för specialtomater. På senare år har produktionen av specialtomater ökat, även om de vanliga runda tomaterna fortfarande är vanligast. Svenskarna konsumerar cirka 10 kilo tomater per år, vilket är ett par kilo under genomsnittet för EU.
Utvecklingsmöjligheter
Utvecklingsmöjligheter för svenska tomatodlare finns exempelvis i utvecklingen av sortimentet och i nya energilösningar. Men även om svenska tomater kan hålla samma kvalitet och variation i utbudet och dessutom gynnas av värden som närhet till konsument, klimatcertifiering och mindre bekämpningsmedelsrester, så kan ändå priset bli en nackdel, till exempel gällande körsbärstomater. Här spelar de senare handelsleden en viktig roll i hur de prissätter svenska tomater. Vid en seminariediskussion om rapportens resultat framhölls också att information till konsumenterna om svenska tomaters värden är en viktig faktor.
Mer information
Svensk växthusproduktion av tomater – konkurrenskraft och utvecklingsmöjligheter
Läs mer om tomater i vår statistikblogg Jordbruket i siffror