Wageningen, The Netherlands
October 26, 2011
Solynta presenteert laatste ontwikkelingen in F1 hybride veredeling op het NVPW symposium, 9 december 2011, Hotel de Nieuwe Wereld, Wageningen. Voor programma zie www.nvpw.nl
De vooruitgang in de traditionele aardappelveredeling is erg langzaam. Zeer oude rassen, zoals Russet Burbank en Bintje, die in de 19e en begin 20e eeuw zijn geïntroduceerd, worden nog steeds op grote schaal geteeld, terwijl de veredeling van andere gewassen de laatste decennia een enorme vlucht heeft genomen en bestaande rassen vaak al na vijf jaar worden vervangen door betere rassen.
De reden voor deze trage ontwikkeling in aardappel is het gebrek aan genetische verbeteringen omdat aardappel een tetraploide, obligate kruisbestuiver is, waarbij zelfbestuiving leidt tot sterke inteeltdepressie. Dit wordt waarschijnlijk veroorzaakt door het voorkomen van vele recessieve allelen, die een negatief effect hebben op plantengroei en - ontwikkeling.
De overheersende gedachte is altijd geweest dat deze inteeltdepressie een onoverkomelijke bottleneck vormt voor het ontwikkelen van homozygote lijnen in aardappel. Solynta is er echter in geslaagd om op diploïd niveau uniek materiaal te ontwikkelen dat een hoge mate van homozygotie combineert met zelf-compatibiliteit en goede plantengroei en –ontwikkeling. Dit maakt de introductie van F1 hybride aardappel zaad-veredeling mogelijk, wat de weg opent naar een groot scala aan nieuwe toepassingen.
Solynta heeft de “Proof of Principle” van de F1 hybride zaadveredeling bewezen en een patent applicatie in mei 2011 gepubliceerd. Hierdoor zal de veredeling vele malen sneller en doelgerichter verlopen. Traditionele aardappelveredeling is vooral empirisch waarbij zeer grote nakomelingschappen gedurende vele jaren worden beoordeeld, om uiteindelijk een nieuw ras met een kleine verbetering te selecteren. De innovatieve hybride veredelingsmethode van Solynta, maakt het mogelijk om het veredelingstraject tot een paar jaar terug te brengen en de veredeling veel efficiënter te maken, waarbij het mogelijk wordt om een groot aantal verschillende genen te stapelen (stacking). Ook wordt de traditionele trage manier van pootgoedvermeerdering met hoog risico op contaminaties door ziekteverwekkers, vervangen door een vermeerderingssysteem, dat vooral gebaseerd is op snelle productie van F1 hybride zaden. Dit is tot nu tot zonder precedent en maakt een zeer breed scala aan nieuwe toepassingen mogelijk.