The Netherlands
April 3, 2025
De mengteelt van sorghum en mais wint terrein in Nederland. Steeds meer veehouders zien de voordelen van deze gecombineerde teeltvorm, zowel op het gebied van risicospreiding bij extreme weersomstandigheden als in de kwaliteit van het ruwvoer. We zetten de belangrijkste voordelen van deze veelbelovende combinatie op een rij.
Risicospreiding bij extreme weersomstandigheden
Sorghum heeft een goede droogtetolerantie en groeit goed onder droge omstandigheden. Mais is daarentegen beter bestand tegen lagere temperaturen en heeft een snelle beginontwikkeling. Door beide gewassen samen te telen, wordt het risico van opbrengstverlies door extreme weersomstandigheden verminderd.
Foto: Sorghum-Mais mix Structuur met de rassen: sorghum Bovital en mais Jakleen.

Gebalanceerde voederwaarde
Mais brengt met name zetmeel en sorghum heeft relatief veel ruwe celstof. De combinatie van deze gewassen zorgt voor evenwichtig ruwvoer met energie voor melkproductie en structuur voor een goede penswerking.
Efficiënte opname van vocht en nutriënten
Mais heeft een snelle beginontwikkeling en neemt met name voor de bloei (juli/augustus) nutriënten op. Sorghum start wat langzamer maar neemt tot de oogst nutriënten op. Zo sluit de opname van beide gewassen op elkaar aan en worden de beschikbare nutriënten efficiënt benut. Daarnaast heeft sorghum minder water nodig voor de productie van droge stof, hier profiteert de mais dan weer van.
Verbetering van de bodem
Sorghum heeft een diepgaand, uitgebreid en fijn wortelstelsel. Hierdoor is het mogelijk om de bodemstructuur
op diepere lagen te verbeteren en een kruimelige bouwvoor te creëren. Iedere plant scheidt stoffen via de wortel uit (exudaten) die het bodemleven activeren. Door meerdere gewassen te combineren wordt er een breder bodemleven
gestimuleerd. Daarnaast heeft sorghum een sterke interactie met mycorrhiza schimmels waar de mais ook van profiteert.
Inzetbaar als rustgewas
Een mengteelt van sorghum en mais kan worden ingezet als verplicht rustgewas op zand- en lössgrond*. Met name
voor percelen op afstand waar normaal gesproken mais wordt geteeld kan dit een interessante oplossing zijn.
*Raadpleeg www.rvo.nl voor de actuele wet- en regelgeving.
Wilt u meer informatie of heeft u advies nodig?
Neem contact op!
Bekijk onderstaande video met meer informatie over de combinatieteelt van mais en sorghum of download de ruwvoerbrochure. U kunt ook contact opnemen met onze ruwvoerspecialisten.